1 Ocak 1934 tarihinde ıstanbul Üniversitesi Astronomi Kürsüsünde astronomi derslerine başlayan Dr. Wolfgang Gleissberg, kısa sürede ve tüm derslerini verecek kadar Türkçe’yi iyi öğrenmiştir.
Rasathanenin idari işlerini de yapmış, bu arada araştırma ve yayın yapmayı, astronom yetiştirmeyi hep sürdürmüştür.
Rasathane teleskopu ile küçük gezegenleri gözlemiştir. 3 adet yeni küçük gezegen keşfetmiştir. En son keşfettiğine “Ankara” ismini resmen koydurmuştur (yıl 1941). Astrofotografi uygulamasını da 1941-42’den itibaren yaptırılmasını başlatmıştır.
Dr. Gleissberg’in 1935–42 arasında Türkiye, Ingiltere, Almanya, Belçika ve Almanya’da çıkan dergilerdeki makale sayısı 35’tir. Bu çalışmaları yıldızlararası madde, yıldızların iç yapısı, Güneş lekeleri ve küçük gezegenler alanlarında olmuştur. 1942 yılına kadar Türkiye’de basılan bir gökyüzü haritası yoktur. Bu noksanı ıstanbul Üniversitesi’nden Dr. Gleissberg tarafından hazırlanmış olan gökyüzü haritası doldurmuştur. Gök atlasının önemi hakkında bir makale de yazmıştır.
Ceşitli dergilerde 69 yayın (1 kitap, 1 gök atlası) ile Astronomi Kürsüsüne profesör tayin edilmiştir (08.06.1949). 1948 yılına gelindiğinde yayınların sayısı 86’ya varmıştır ve 3 kişiye de doktora yaptırmıştır. Prof. Dr. Gleissberg Yıldızlar I, Yldızlar Bilgisi II ve Astrofizik II derslerini okutmuş ve Astronomi seminerini idare etmiştir.
1948’den sonra Profesörün yayınladığı 10 makaleden 3’ü Fen Fakültesi dergisinde, 3’ü Astrophysical Journal’da, 1’i Philosopihical Magazine’de, 1’i Popular Astronomy’de, 1’ Die Sterne’de ve 1’i de Zeitsehrift für Astrophysik’te çıkmıştır. Makalelerin sayısı böylece 96’yı bulmuştur.
Profesör her gün Güneş’in gözlenmesini temin etmiş ve sonuçları bu tür gözlemlerin toplanma merkezi olan Zurich Rasathanesi’ne göndermiştir.
Gleissberg, güneş lekelerinin frekansında 1843 yılından beri bilinen 11 yıllık periyottan başka, 80 yıllık ikinci bir periyot daha bulunduğunu ispatlamıştır. Bu bulgu, güneş aktivitesinin önceden tahminine ait bir metodun temeli olarak kullanılmıştır.
|